kwadrofonik.com.pl

Blog tematyczny o podróżach, kuchni, modzie i urodzie.

Kuchnia

Masło orzechowe – właściwości i zastosowanie

Masło orzechowe – właściwości i zastosowanie

O ile masło orzechowe jest obecnie dostępne niemalże w każdym sklepie, to jeszcze nie tak dawno było kojarzone z czymś, co jedzą tylko ludzie mieszkający w USA. Nie potrafiliśmy sobie wyobrazić smaku tego produktu i uznawaliśmy go jako fanaberię zza Oceanu. Dzisiaj masło orzechowe jest już w naszym kraju powszechnie stosowane i dodawane często do ciast. Szczególnie upodobali je sobie sportowcy, tacy jak kulturyści i zawodnicy sportów sylwetkowych, gdzie dieta odgrywa znaczącą rolę.

Masło orzechowe na odchudzanie

Masło orzechowe jest nadal niedocenianym w Polsce źródłem zdrowych tłuszczy. Bierze się to raczej z małej świadomości na temat zdrowego odżywiania. Niestety w naszym kraju ludzi otyłych przybywa, a wszystko ma związek ze złym odżywianiem. Masło orzechowe bardzo rzadko jest składnikiem potraw, choć ludzie spożywają zbyt dużo tłustych potraw. Niestety tłuszcze, jakie trafiają do żołądków ludzi, niekoniecznie są zdrowe. Inaczej jest w przypadku masła orzechowego. Ten produkt również jest tłusty, ale jakość tych tłuszczy bije na głowę tradycyjne źródła tłuszczy w Polsce.

Warto jednak wspomnieć, że świadomość ludzi w zakresie dbania o kondycję fizyczna rośnie z roku na rok. Za tym idzie też zmiana nawyków żywieniowych. Dietetycy coraz częściej w przepisywanych przez siebie planach dietetycznych umieszczają, jako element diety redukcyjnej, różnego rodzaju masła orzechowe. Rutyna zabija i to samo dotyczy diety, więc warto skorzystać z dobroczynnych właściwości masła orzechowego.

Masło orzechowe właściwości

Przede wszystkim im większa zawartość orzechów w maśle orzechowym, tym lepsze właściwości odżywcze zawiera ten produkt. Warto jednak mieć na uwadze, że niewielka ilość masła orzechowego, to duża dawka kalorii. Dlatego też masło orzechowe powinno być dodatkiem do posiłków, a nie jego zamiennikiem. Masło orzechowe zawiera kwasy omega-3, a także stanowi źródło cennych aminokwasów. Jest to więc produkt zawierający pełnowartościowe białko. Świetnie nadaje się do diet wegetariańskich oraz wegańskich.

Masło orzechowe obniża poziom glukozy we krwi dzięki zawartości dużej ilości błonnika. Ponadto przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit, a także wspomaga obniżenie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego.

Masło orzechowe jest także bogate w tryptofan, który jest aminokwasem dostarczającym dużej dawki energii. Dlatego tak bardzo popularne jest wśród kulturystów, strongmanów oraz trójboistów siłowych.

Masło orzechowe to także prawdziwa kopalnia witamin, w tym dużej dawki witaminy E.

Masło orzechowe z czym jeść?

Niewątpliwie warto jest dodać do codziennego jadłospisu kilka łyżeczek masła orzechowego. Coraz więcej jest badań naukowych stwierdzających, iż już niewielka ilość masła orzechowego dodawana regularnie do posiłków, znacznie redukuje poziom tkanki tłuszczowej.

Oczywiście masło orzechowe najlepiej smakuje podjadane prosto ze słoiczka, choć to akurat może być niebezpieczne dla wagi naszego ciała.

Masło orzechowe wspaniale wkomponuje się w różnego rodzaju dressingi do sałatek, a także jako dodatek do owsianki czy smoothie.

Udostępnij